Valami vonzó nevet akartam...

Hogyan észlelj meteort

2020/08/02. - írta: Kirami89

Meteoros tippek és tudnivalók kezdőknek

Most, hogy újra itt a nyári meteorozós időszak, és a Csillagászat-kedvelőkben is egyre gyakrabban kerül elő a meteor téma, ideje leírni, hogyan is lehet okosan csinálni a meteorozást.

A meteorozás az amatőrcsillagász mókáknak az a fajtája, amiből távcső nélkül is nagyon sokat lehet kihozni. Sőt mi több: ez kifejezetten olyan dolog, amit szabad szemmel érdemes csinálni.

Keress fényszennyezésmentes helyet

Tudom, hogy ez sokak számára nem olyan egyszerű, nyilván, ahogy a lehetőséged engedi. Minél vidékibb, és minél távolabb van a közvilágítástól, annál jobb. Lényegében ez a legfontosabb (habár egy külön cikket is megérne ennek taglalása). Ha biztosra akarsz menni, akkor nézz utána fényszennyezés térképen, mint például a Light pollution map, vagy a Dark site finder. Az előbbihez applikációt is találsz Androidra.

Feküdj ki hálózsákban

Vagy csak úgy simán, bár nekem mindig a hálózsákba bevackolás vált be, a legforróbb nyáron is. Keress egy tisztást, ahol sem ház, sem fa, se semmi nem takarja az eget, bújj be egy hálózsákba, és úgy várd a meteorokat. Kapcsold le a lámpákat, semilyen fényforrás ne zavarjon mindeközben.

A vadállatoktól, sötéttől, zombiktól és mindenkinek a saját fóbiájára bízom, hogy mitől való félelmetek ellen kiválóan segít, ha nem egyedül fekszetek egy erdei tisztás közepén.

Sőt, a legszakszerőbb és legszórakoztatóbb meteorozáshoz is jól jön egy csapat. A fenti sorok tökéletesen alkalmasak mindenki számára, akik csak gyönyörködni akarnak a meteorok látványában, kellemes élményt átélni a családdal, meg a barátokkal, de ennyi.

Tudom viszont, hogy te, random olvasó, ennél többet szeretnél. ;) Most jön a szakszerű meteorozás tökéletes receptje:

Amire szükséged lesz:

  • Egy ideális esetben 9 fős csoport, de ha nem annyi jön össze, az sem baj. Ha egyedül vagy, az is nagyon jó.
  • Mindenkinek hálózsák, polifoam, pokróc, ilyesmik.
  • Kényelmes, őszies öltözék
  • Zseblámpák, fejlámpák, több rétegben alaposan leragasztva piros szigszalaggal. A piros bringalámpa, akkor is ragaszd le, bár kevesebb réteg is elég.
  • Rajztábla, amihez hozzá is tudod rögzíteni a papírt.
  • Pontos óra. Ha okostelefont használsz ehhez a procedúrához, akkor ne egy fehéren vakítva ragyogó óra appot használj, hanem egy fekete alapút. Vedd le a telefon kijelzőjének a fényét a lehető legjobban. Vagy használj sima órát.
  • Kell valami jegyzetfüzet is.
  • Észlelőtérképek. Mivel a meteorozáskor bejelöljük a meteor útját a csillagtérképen, ezért szükséged lesz nyomtatott térképekre. Ilyenekre a következőképpen tehetsz szert: A Stellariumban (ami egy elékpesztő jó, PC-re ingyenes csillagászati szoftver) az észlelés éjszakájára állítod az időpontot, és égtájak szerint kinyomtatod a térképeket. Nem a tonergyilkos módot kell választani, a programban van nyomtatás funkció is (ennek utánanézek pontosabban, és frissítem), és szép, nyomtatóbarát módon ki tudsz nyomtatni megfelelő csillagtérképeket. (Mindegyikből 5-6 darabot nyomtass.)
  • Kávé, energiaital, zöld tea, ha esetleg álmosak lennétek.
  • Egy kis rágcsa is jól jöhet (én a gumicukrot preferálom, mert nem lesz maszatos a kezed, mint a chipstől, sós mogyitól, stb.

A tudás, amire szükséged lesz:

  • Nem árt, ha van valaki a csapatban, aki ismeri a csillagképeket. Persze, ha nincs ilyen ember, meg lehet próbálkozni planetárium applikációkkal vagy csillagatlaszokkal is, a csillagképek beazonosítására. Fontos, hogy legalább arra az egy éjjelre mindenki képbe kerüljön az éppen aktuális csillagképeket illetően.
  • Meg kell tudni becsülni a fényességet. Ehhez is jó, ha van a csapatban egy tapasztaltabb amatőrcsillagász, de nem lehetetlenség tisztán kezdőkkel sem: vegyük úgy, hogy egy fényszennyezéstől mentes, tiszta égbolton, egy jó szemű ember számára az égbolt legfényesebb csillagai legyenek 1-esek, a leghalványabbak 6-osak. (Az ókorban Hipparkhosz így kategorizálta be őket, és ez körülbelül most is így van, csupán azóta fizikai értelmet is adtak a skálának.) Ennek a skálának a mértékegysége a magnitúdó, és jól látod, minél fényesebb valami, annál alacsonyabb ez a szám. Negatív is lehet.
    Itt a csillagok fényességét leíró könnyed és kevésbé könnyed leírás.
    A csillagok fényességéhez képest meg kell majd becsülni a látott meteorok fényességét.

Ezt tegyétek:

  • Úgy feküdjetek ki a rétre, hogy középen ül az írnok, és körülötte a többiek, lábukkal az egyes égtájak felé, ahogy az ábrán is láthatod.

meteorozas_abra.jpg

  • Meg szoktuk számozni az egyes embereket, ami sokkal praktikusabb meteorozáskor, mintha a nevüket használnánk: könnyű elfelejteni, hogy Gipsz Jakab pontosan melyik emberke is volt.
  • Minden ember a saját égtájának megfelelő csillagtérképet, meg ceruzát szorongasson a kezében, valamint észlelőlámpa is legyen nála. (Ez persze azért is macerás, mert az éppen aktuális csillagtérkép attól is függ, hogy hány óra van éppen, de tapasztalatom szerint ha éjfélre nyomtatod ki a térképeket, akkor egész éjjelre megfelelő lesz.)
  • Az írnoknál legyen egy pontos óra, és egy bazi nagy táblázat, ami a következő dolgokat tartalmazza:
    • Dátum, és az észlelők neve, illetve hogy ki milyen égtáj felé nézett, ki volt Egyeske, Ketteske, stb.
    • Az észlelés kezdete UT-ban. (Nyári időszámítás -2 óra. Télinél -1.) 
    • Az egyes sorokban a meteorokat kell felsorolni, szintén számozva.
    • Az oszlopokban a meteorok pontos idejét, fényességét, kik látták a csapatból, hány másodpercig volt látható, volt-e színe, vagy hangja*. Esetleges megjegyzések is lehetnek hozzá.
  • Az észlelés 1 órás periódusokban szokott zajlani. Az írnok felírja, pontosan (másodpercre), hogy mikor kezdődött.
  • Amikor egy észlelő meteort lát, "Top!"-pal jelzi, hogy éppen látott egyet. Nyilván, ha többen láttátok, többen toppoljatok. Aztán jelöljétek be a térképen, hogy hol ment a meteor, és nyilacskával jelöljétek be az irányát is, valamint írjátok fel, hogy hanyadik meteor volt. Diktáljátok le az írnoknak, milyen fényes volt, meddig látszott, szóval amit a táblázatban fel kell jegyezni.

Mi ennek az értelme?


Azon kívül, hogy nagyon jó móka, kis ügyességgel ti is tudományosan értékelhető adatokkal szolgálhattok, amit be is küldhettek, mondjuk ide.

Megj: ennek is hatalmas hasznát veszitek.

Megj2: Biztos vagyok benne, hogy még módosítok, tökéletesítek ezen a bejegyzésen.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gravitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr1216100126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása