Valami vonzó nevet akartam...

Segítség, csillagász akarok lenni!

2020/08/02. - írta: Kirami89

13 tipp olyan középiskolásoknak, akiknek az az álmuk, hogy profi csillagászok legyenek

1. Fakultációválasztás

 Egy csillagásznak a munkája során matekra, fizikára, angolra és informatikára van szüksége. Habár az egyetemi tanulmányaid során az angolra - tapasztalataim szerint - kevésbé lesz szükséged, mint a másik háromra, a diplomamunkáddal, és az esetleges TDK-dolgozatoddal is komoly problémáid lesznek, ha nem tudsz angolul.

A fakultációválasztás előtt álló reménybeli csillagászoknak tehát azt javaslom, a matekot mindenképp vegyék fel. Egyetemen ugyanis sokkal magasabb szintű elvárásokba csöppensz majd matektudás terén, mint amilyenekkel egy középiskolából emelt matek vagy matek fakt nélkül elengednek.

A második tantárgynak rád bízom, hogy a fizikát, vagy vagy angolt választod-e. A fizikát akkor válaszd, ha a suliban, ahová jársz, komolyan veszik a fizika fakultációt. Sajnos az a tapasztalatom, hogy ez nagyon sok iskolában nem valósul meg, és a fizikaoktatás egészen elkeserítő. Ha nálatok is ez a helyzet, akkor válaszd inkább az angolt, és lehetőleg tegyél is nyelvvizsgát, a plusz pontok miatt. Na meg azért, mert nyelvvizsga nélkül nem kapsz diplomát.

Azonban, ha a Te sulidban kifejezetten jó a fizikaoktatás, akkor a helyedben azt választanám, hiszen az egyetemi tanterved harmada fizika lesz, és hidd el, jól jön hozzá egy jó alap.

Informatikát szerény véleményem szerint nem éri meg fakultációnak választani, mert a jelenlegi oktatás nagyon távol áll a "korszerű" és az "informatika" fogalmaktól. Azonban ha van lehetőséged megtanulni programozni, mert mondjuk olyan szakközépbe jársz, akkor annak hatalmas hasznát fogod venni.

2. Amatőrködj!

 Nagyon sok profi csillagász kezdte annak idején amatőrcsillagászként. Ne várj az egyetemi évekre, fedezd fel magadnak már most az Univerzumot! Amatőrcsillagászként rengeteg hasonló érdeklődésű cimborára tehetsz szert. Plusz tudásra és gyakorlati tapasztalatra tehetsz szert, ráadásul már most hozzájárulhatsz a tudományosan is hasznos mérési adatokhoz. A többi pontban részletezem a lehetőségeid széles tárházát.

3. Csatlakozz online csillagászati közösségekhez!


Facebook-on belül a Csillagászat-kedvelők és a Magyar Amatőrcsillagászok (MACSNET) csoportokat tudom ajánlani, de van egy külön csillagászati közösségi oldal is, a Csillagváros. Ha valamilyen kérdésed felmerül, szívesen segítenek. Továbbá remek lehetőség ahhoz, hogy hozzád hasonló érdeklődésű emberekkel ismerkedj meg. De Z generációs vagy, nem is értem, miért magyarázom el. :D

4. Csatlakozz egy csillagászati egyesülethez! (Vagy többhöz. :) )


Persze, csatlakozni nem elég, légy az egyesület aktív tagja! A legtöbb csillagászattal foglalkozó emberrel így ismerkedhetsz meg, köztük akár hivatásos csillagászokkal is. Részt vehetsz a még részletezésre kerülő szakkörökön, kedvezményesen mehetsz észlelőtáborba, és akkor is hozzájuthatsz távcsőhöz, ha neked nincs sajátod.

A két személyes kedvencem az MCSE és a VCSE, de számos más csillagászati egyesület is van.

5. Szakkörök


Véleményem szerint a középiskolás korú csillagászjelölt számára a pont nekik való csillagászati szakkörökben van a legjobb hely. Az én személyes kedvencem pedig a Polaris Csillagvizsgáló középiskolásoknak való szakköre, ahová én is évekig eljártam.

Ez a szakkör az évek során már számos profi csillagász korai útját egyengette. A hangulat és a társaság fantasztikus, a szakköri foglalkozások meg aztán pláne. (Biztos vagyok benne, hogy ez más középiskolás csillagászat szakkörben is így van.) Rengeteg elméleti és gyakorlati tudással is gyarapodhatsz, valamint mindig van lehetőség versenyezni, pályázgatni is.

6. Pályázatok, versenyek, és főleg diákolimpia


Évről évre vannak olyan pályázatok és versenyek, amelyeket pont az ifjú csillagászjelölteknek találtak ki. Hiba lenne tehát, ha bármelyikről is lemaradnál. Ha szakkörre jársz, akkor nagyobb valószínűséggel fogsz értesülni az ilyesmiről, de mivel sose lehet tudni biztosra, érdemes az ilyesminek utánajárni. Élményekkel, tudással, dicsőséggel és értékes nyereményekkel gazdagodhatsz, veszteni valód viszont nincs.

A legrangosabb verseny a kétévente megrendezésre kerülő Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia, ahol számos ország leendő csillagászai mérik össze tudásukat egy több napos versenyen. Vagyis igen, eljuthatsz külföldre, ahol egy világversenyen képviselheted hazánkat, és győzhetsz is. Főleg, hogy Magyarország legtöbbször remekül szerepel ezen a versenyen.

7. Potya ötösök


Habár a középiskolás oktatás csak nyomokban tartalmaz csillagászatot, remek lehetőséged van arra, hogy kiselőadások, távcsöves bemutató, stb. segítségével extra ötösöket szerezz, amikor csillagászatot vesztek földrajzból vagy fizikából.

8. Írj!


Blogolj. Elképesztően sok amatőrcsillagász van, aki blogon gyűjti össze a csillagászattal kapcsolatos dolgait. Például én, ezen a blogon. Miért maradnál ki a blogolók sorából? Próbálkozhatsz ismeretterjesztő cikkekkel, vagy leírhatod a saját élményeidet, észleléseidet, stb. Nem beszélve arról, ha az észleléseidet kép formájában is felrakod. ;)

9. Olvass!


A könyvtárak, az antikváriumok és a könyvesboltok teli vannak jobbnál jobb csillagászati könyvekkel, vesd bele magad! Habár a könyv kevésbé látványos, mint egy dokumentumfilm, ez utóbbiakban jobb esetben is csak a felszínt kapargatják. Ha el akarsz mélyülni a csillagászatban, könyvekre lesz szükséged.

10. Kövesd a csillagászati híreket!


A könyveknek van egy olyan hátránya, hogy a régebbi könyvek lehet, hogy olyan dolgot is tartalmaznak, amik ma már nem állják meg a helyüket teljesen. Ha naprakész akarsz lenni, kövesd a híreket, a legjobb magyar nyelvű oldal erre a csillagaszat.hu.

11. Le az áltudományokkal!


Akár könyveket olvasol, akár dokumentumfilmeket nézel, akár a neten böngészel, előbb vagy utóbb bele fogsz botlani egy nagy rakás butaságba. Valahogy a csillagászattal is úgy van, hogy sokkal többen érzik magukat szakértőnek, mint ahányan valóban azok. Az asztrológia nem számít tudománynak, és nem is jön el félévente a világvége, stb. Fontos, hogy kerüld a tudományosnak beállított szenzációhajhász hazugságot. Az ilyesmi úgyis csak két dologra jó: kattintásvadászatra, és arra, hogy ha elhiszed, hülyét csinálhatsz magadból az egész csillagászati közösség előtt.

12. Tölts le csillagászati appokat, programokat!


Kezdd Stellariummal PC-re, és Sky Safarival androidra és iOS-re, szerintem. Rengeteg ilyen program van, komolyan, most már tényleg írok egy csillagászati program top10-et.

13. Szerezz be egy saját távcsövet (ha megteheted)


Egy csillagászat távcső vásárlása nem olcsó mulatság, de egy nyáron nagyon jó kis távcsőre lehet összediákmunkázni a pénzt. A fontos az, hogy mindenképpen távcsövekkel foglalkozó szakboltból vásárolj, mondjuk ebből, vagy ebből. Se te ne vásárolj kis játékbolti vagy Tesco-s izét, és a szüleidnek se hagyd, hogy szülinapra ilyesmivel lepjenek meg.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gravitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr7716100056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása