Valami vonzó nevet akartam...

6 ok, amiért érdemes amatőrcsillagászkodni

2020/08/03. - írta: Kirami89

soponyai_gyorgy_07_22.jpg

Soponyai György fotója, a kép a 2019-es Meteor Távcsöves Találkozón készült.

1, Amatőrcsillagász közhely, hogy ha a gyereked is csillagászkodni kezd, sose lesz pénze alkoholra és drogokra. Nos, ez pénztárca kérdése ugye, de tény, hogy az ifjúsági csillagászati szakkörben nem kínáltak cigivel (sem). Habár tinik voltunk, a társaság és a hangulat is olyan volt, hogy menő dolog volt jól tanulni, tanulmányi versenyeken indulni, stb.

Ugyanez vonatkozik a felnőtt közösségre is. Egy csillagászati észlelőtáborban garantáltan nem találsz senkit sem részegen, a saját hányásában fetrengve. Kulturált, minőségi, családbarát hobbi.


2, Felfedezheted magadnak az égboltot! Nem kell rögtön tudományos felfedezést tenni, mindenki haladhat a saját tempójában. Egy kezdő amatőrcsillagásznak is rengeteg látnivaló van az égen. Az út, ami során egyre többet tanulsz a csillagászatról, rengeteg új élményt rejt magában.


3, Nem feltétlenül drága hobbi. Hidd el, ennek én remek példája vagyok. Amatőrcsillagász pályafutásom nagyobbik részét szűkösen élő, dolgozó egyetemistaként töltöttem. Ha távcsővel észlelni akartam, a Polaris Csillagvizsgálóba mentem (ami nem az egyetlen opció, alig várom már, hogy felsoroljam az ország csillagászattal foglalkozó szervezeteit és a csillagvizsgálókat). A csillagászati könyveket könyvtárból kölcsönöztem ki. Egy-egy táborba való ellátogatás nem feltétlenül drága, pláne, ha viszed a kajád, és sátorban alszol.


4, Az amatőrcsillagászoknak csodás, összetartó közössége van, érdemes a részének lenni. Jó hangulatú táborokon, találkozókon gyűlnek össze, de online is remek közösséget alkotnak.


5, A csillagászat az a tudományág, ahol a műkedvelők leginkább hozzájárulnak a tudományos munkához. A hivatásos csillagászoknak messze nincs ahhoz elég kapacitásuk, hogy az egész égboltot folyamatosan figyeljék. Az amatőrcsillagászok ebben nagyon sokat tudnak nekik segíteni. A változócsillagok megfigyelésében a műkedvelők sokat adnak hozzá a kutatók munkájához, de az se ritka, hogy egy szupernóvát egy amatőrcsillagász fedezzen fel. Sőt! Ma már az amatőrcsillagászok számára is elérhetők azok az eszközök, amelyekből kutatási célokra remekül használható távcsövet lehet összerakni. Persze, ehhez sok pénz kell.


6, A természet akkor is sok érdekes dolgot tartogat, amikor a legtöbb ember nem a természetben van: éjjel. A nagyvárosi emberek nagy része a Tejutat sem látta soha. Egy amatőrcsillagásznak ugyanakkor ez az élete részét képezi, de találkozhat éjszaka aktív állatokkal is, stb. Olyan dolgokat láthat, és olyan élményekben lehet része, amilyenekben csak keveseknek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gravitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr8516102292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása