Valami vonzó nevet akartam...

Segítség, a gyerek csillagász/űrhajós akar lenni!

2020/08/04. - írta: Kirami89

Szerintem minden kisgyerek kitalálja egyszer, hogy na, most akkor ő valamelyik akar lenni a címben szereplő két dolog közül. Akár csak néhány napos fellángolásról van szó, akár valódi szenvedélyről,  támogasd. Az alábbiakban mondom, hogyan.

Vidd el valamelyik planetáriumba!

Habár a Budapesti TIT Planetárium évek óta zárva, és a felújításáról is ritkán vannak hírek, hazánk nem maradt planetárium nélkül. Látogassatok el a Kecskeméti Planetáriumba, vagy nézzétek meg, mikor jár felétek az Utazó Planetárium. Számos más helyen és alkalomkor is vannak planetáriumi előadások, legyen az Kutatók Éjszakája, Múzeumok Éjszakája, stb.

Vidd el bemutató csillagvizsgálóba!

Szerencsére van néhány bemutató csillagvizsgáló hazánkban, ahová családostól ellátogathattok. Budapesten a Svábhegyi Csillagvizsgáló és a Polaris Csillagvizsgáló várja a nagyérdeműt, de ott van Sülysápon a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló is. Szolnokon a toronyház tetején van csillagda, Egerben ott a Varázstorony, Bakonybélben a Pannon Csillagda, Balatonfűzfőn a Balaton Csillagvizsgáló. Aztán ott a Zselici Csillagos Égbolt Park csillagdája, és hú, igazság szerint külön posztot léne szánnom annak, hogy mennyi helyre el lehet menni.

Vidd el csillagászati szakkörre!

Hazánkban számo... na jó, nem olyan számos csillagászati szakkör működik, de néhány azért igen. Érdemes a helyi csillagászati egyesületnél érdeklődni. (Ami azt illeti, a csillagászati egyesületekről és egyéb szervezetekről is lehetne csinálnom egy szuper gyűjteményt.)

NE vegyél neki játékbolti távcsövet!

Ha az a célod, hogy a gyerek kedvét mindenképpen elvedd a csillagászkodástól, akkor de, mindenképpen vegyél neki egyet, amiben aztán csalódhat. Egy csillagászati távcső (ha nem is csillagászati összeg), de egy komolyabban zsebbe nyúlós dolog, és kizárólag ezzel foglalkozó szaküzletben érdemes megvásárolni, mint például ez vagy ez.

Én a biciklihez szeretem hasonlítani: bringát is vehetsz a Tesco-ban, ami majd olyan is lesz. De ha egy kicsit is komolyan veszed a gyerek ambícióit (mert ugye komolyan veszed a gyerek ambícióit), akkor inkább kifizetsz érte háromszor annyit, és kap egy olyan bicajt, amiben egy évtizedig örömét leli. Na, ilyen a távcső is. A dolgot megbonyolítja, hogy míg bringázni a legtöbb ember tud, és ha nem, akkor is látott már kerékpárost, a legtöbb ember még nem látott közelről csillagászati távcsövet. Pontosan ugyanolyan bonyolult a használata, mint a bringáé, csakhogy az embernek fogalma sincs, hol kezdje a dolgot. Komoly utánaolvasást, és esetleg más amatőrcsillagászok segítségét igényli, hogy megtanuljátok a használatát.

Vegyél neki gyerekeknek való csillagászati könyveket!

 Ahogy én tudom, a hagyományos könyvek még mindig nem lehetetlen dolgok minden gyerek számára. A könyvesboltokban és a könyvtárakban is bőséggel találtok gyerekeknek szóló csillagászati és egyéb természettudományos könyveket. 

Fedezzétek fel a csillagászati applikációkat és programokat!

Ma már számtalan olyan alkalmazás van, amelyek segíthetik a gyerekek (és a felnőttek) csillagászattal kapcsolatos fejlődését. PC-re mindenképpen érdemes letölteni a Stellariumot. Ingyenes, és rekem planetárium program, ami kezdőknek és gyakorlott amatőrcsillagászoknak is bőven nyújt segítséget. Androidra is létezik hozzá verzió, de némi aprópénzbe kerül.

Szintén tudom ajánlani a Solar System Scope-ot, aminek szintén van asztali, okostelefonos és online verziója is. Rendkívül látványos, számtalan információval a Naprendszert illetően. Ugyanakkor hátránya, hogy nem érhető el magyar változata.

Planetárium applikációk közül a SkySafari is jó szolgálatot tesz, ennek például az ingyenes verziója is elég jó.

Ezen kívül is számtalan remek appot lehet találni kis utánajárással.

Tanítsd meg a kritikus gondolkodásra!

Igazából minden gyereknek és felnőttnek meg kéne tanulnia a kritikus gondolkodást. A csillagászatnak is megvannak a valóságtól teljesen elrugaszkodott megtévesztései. Nem mindegy, hogy a gyerekedből tudós lesz, vagy pedig a telejósdát fogja hívogatni horoszkópért.

Nevezzetek csillagászati vetélkedőkön!

Ebben rengeteg lehetőség rejlik. A fődíj sokszor csillagászati tábor részvétel, vagy egy távcső, de számtalan könyvre is lehet szert tenni. Na meg, nem csak a nyeremény a lényeg.

Egyrészt nem csaki kis házi vetélkedőkről van szó, a középiskolások számára például nemzetközi diákolimia is van, amire a világ minden tájáról érkeznek a leendő csillagászok. (2019-ben Keszthelyen tartották meg ezt a neves eseményt.) Ezen kívül a NASA is szokott nemzetközi pályázatot hirdetni, aminek a díja, hogy a nyertes a Huntsville-i ifjúsági táborukban képviselheti hazánkat. (Szintén középiskolás kategória.) Ezen kívül általános iskolásoknak is szokott lenni országos szintű vetélkedő.

Irasd be csillagászati táborba!

Nyáron rengeteg gyerek megy táborba, és tapasztalatból tudom, hogy szoktak lenni csillagászati témájúak is. Tudom, hogy nem minden gyerekeknek szóló csillagászati tábor a legjobb tudományos hitelesség szempontjából, de vannak kifejezetten jó táborok is.

A középiskolás korosztálynak az MCSE táborát nagyon tudom ajánlani.

Illetve a VCSE ősimagyarósdi tábora is remek, oda idősebbek jelentkezését is várják.

A Bakonyi Csillagászati Egyesületnél pedig a gyerekek LEGO robotokat építhetnek, a tábor rendkívül népszerű, és ugyanolyan jó is.

Motiváld a tanulásra!

Kétségtelen, hogy akár csillagásznak, akár űrhajósnak készül az ember, jól kell tanulnia. Engem annak idején a lehúzó környezet ellenére is nagyon motivált, hogy jól tanuljak, és habár nem lettem csillagász, meg lett az eredménye a jó jegyeknek. Tudom, mit gondolsz: nem sok a valószínűsége, hogy pont a te gyerekedből lesz űrhajós, de ha a lurkó jobban tanul attól, hogy az álmait követi, akkor miért törnéd össze? Meg aztán: akár még az is összejöhet, hogy valóban űrhajós lesz belőle.

Főleg matekra, fizikára és egyéb természettudományos tartárgyakra van szükség, illetve az űrhajós karrierhez a jó tesieremények is nagyon fontosak. Meg úgy mindegyik tantárgy. Nyilván. ;)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gravitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr3016102508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása